Rookmelder redt levens!

Woningbranden eisen elk jaar mensenlevens. Vooral de rook maakt vlug slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Als het 's nachts begint te branden, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders helpen je bij het detecteren van die rook!

De Vlaamse Overheid verplicht rookmelders in alle woningen vanaf 1 januari 2020. Eigen Haard plaatste er in al haar huurwoningen. Als huurder ben je dan ook verplicht om deze rookmelders te laten hangen en ze goed te onderhouden.

Neem je deze toch weg? Dan rekent Eigen Haard €30 aan per verdwenen rookmelder + werkuren. Als er in je woning brand uitbreekt en er is geen rookmelder aanwezig, kan dit grote gevolgen hebben voor jou en je gezin. Ook kan dit invloed hebben op je brandverzekering.

Goed onderhoud
Bij een goed onderhoud kan de batterij 10 jaar werken. Door vuil en stof kan de rookmelder een vals alarm of een vervelend geluid geven. Hierbij wat tips om de rookmelder goed te onderhouden:

• Druk de knop in het midden in, tot je drie of 6 maal een piepend geluid hoort. Doe deze test om de twee maanden.
• Stof regelmatig af. Toch een vals alarm of een vervelend geluid?
• Duw op de testknop in het midden.
• Reinig het toestel grondig met een stofzuiger (zeker niet met water) of blaas hem uit.

Piept de rookmelder nog heel vaak? Contacteer dan Eigen Haard. Wij vervangen de rookmelder dan.
 

Kosten?
Eigen Haard installeerde de rookmelders op haar kosten. Toch rekenen we soms komsten aan. Dit doen we in volgende gevallen:

• Weggenomen of onbruikbaar gemaakte rookmelders (dit controleren we tijdens huisbezoeken).
• Reinigen van het toestel ter plaatse door medewerker Eigen Haard of derden.
• De garantie van het toestel vervalt als de rookmelder werd beschadigd. Wat als de batterij leeg is? De batterijen zijn niet door de huurder vervangbaar. Eigen Haard vervangt de rookmelder. Dit is ook op kosten van Eigen Haard.
 

Contact
Maakt je rookmelder een geluid dat je niet kunt verhelpen? Heb je vragen over een aangerekende kost? Contacteer de technische dienst van Eigen Haard op het nummer 056 76 06 66 (toets 1).

Voor meer info over het belang van rookmelders en het voorkomen van brand, surf naar www.speelnietmetvuur.be.