Maatschappelijke trends en veranderende woonbehoeften

Vanuit haar missie en visie wenst Eigen Haard cvba in samenwerking met andere partners in te spelen op maatschappelijke trends en veranderende woonbehoeften.

De vraag van jongvolwassenen om zelfstandig met zorgondersteuning te wonen en de zoektocht van hun ouders naar blijvende zorg, is de basis van dit project. Daarom sloegen vzw Co-LIVING, vzw Groep Ubuntu, de gemeente Zwevegem en Eigen Haard de handen in elkaar om een project in te dienen. Het project werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

In de Ierlandlaan te Zwevegem komt er een wooncomplex met een 10-tal individuele woonstudio’s, waarvan 2 grotere (voor 2 personen). Er is ook een kamer voor een woonbegeleider. Er zijn 2 gemeenschappelijke woonkamers.

In het project zijn er verschillende uren professionele begeleiding door Groep Ubuntu. Op het gelijkvloers is een ontmoetingsplek voor initiatieven gericht op de buurt.

Eigen Haard bouwt en financiert het project en treedt op als de verhuurder. Vzw Groep Ubuntu verzorgt de woonbegeleiding en de zorg van de bewoners. Vzw Co-LIVING verdedigt de belangen van de bewoners.

De gemeente staat in voor de organisatie van het buurtinitiatief en ondersteunt de realisatie van het project.

De bouw van het project start na Corona en duurt 470 kalenderdagen. De kostprijs bedraagt ongeveer 1 miljoen euro. We hopen de eerste bewoners te verwelkomen in augustus 2020.