Leefbaarheid

Als buren woon je vaak dicht bij elkaar en dat heeft voor – en nadelen. Het is gezellig en het geeft een veilig gevoel, maar soms staat men er niet bij stil dat bepaalde zaken/gedragingen hinderlijk kunnen zijn voor anderen.
We hebben allemaal ook een bepaalde levensstijl die samenhangt met onze leeftijd, gezinssamenstelling, dagindeling, hobby’s,…
Kortom, rekening houden met elkaar maar ook verdraagzaamheid en begrip hebben voor elkaar is van groot belang!

Eigen Haard hecht een groot belang aan de leefbaarheid in haar wijken. Wij geven daarom een aantal belangrijke tips mee!

Zorg in de eerste plaats voor een goede relatie met uw buren. Een vriendelijke goedendag doet al heel wat! Informeer je buur vooraf als je een activiteit plant die voor wat meer overlast zorgt, zoals een feestje, karweien,… Als u zich stoort aan iets, praat dan eerst zelf met deze persoon.

Hierna kunt u nog een aantal specifieke tips vinden rond geluid en onderhoud:

Geluid

Muziek

- Zet tv/radio/pc altijd op een aanvaardbaar volume (dus jij kan alles horen, maar de buren niet) en dit zowel ’s nachts als overdag. Als u graag naar luide muziek luistert, kunt u een koptelefoon opzetten. Indien u uw ramen openzet, is luide muziek ook buiten hoorbaar!

- Als u eens een feestje geeft, breng dan uw buren op de hoogte. Zorg er sowieso voor dat de geluidsoverlast beperkt blijft en hou er rekening mee dat het na 22u00 rustig moet zijn.
- Als u ’s avonds laat nog buiten zit, let er dan op dat je radio niet te luid speelt en zorg zelf niet voor geluidsoverlast (stemvolume aanpassen).
Lawaaierige klusjes (link):
Soms moet je wat klusjes doen in huis, maar doe dit wanneer de buren er het minst last van hebben. Dus vermijd klussen (bv. boren en timmeren) op vroege of late tijdstippen (voor 8u00 en na 20u00). Verwittig de buren als je grote klusplannen hebt en maak eventueel afspraken.

Huishoudelijke toestellen

- Wasmachine/droogkast : afhankelijk van waar uw wasmachine en/of droogkast staat, kunnen zij in werking voor geluidsoverlast zorgen. U kunt beter niet ’s avonds laat of ’s nachts wassen. Hebt u nachttarief, maak hiervan dan vooral gebruik in het weekend. U kan eventueel ook trillingdempers onderaan de wasmachine plaatsen.
- Stofzuiger : stofzuig niet meer na 22u00.
Blaffende honden (link):
Een blaffende hond in de buurt kan heel hinderlijk zijn. Een hond is een gezelschapsdier en in veel gevallen blaffen honden als ze alleen zijn. Als eigenaar merkt u daar niets van, terwijl uw buren de hinder ervaren. Vraag dus af en toe eens aan uw buren of zij geen last hebben van hondengeblaf. Hebt u een hond die veel blaft, doe dan het nodige om dit te vermijden : gedragtraining, de hond in een bench onderbrengen bij uw afwezigheid, navraag doen bij uw dierenarts,…
Indien de buren blijvend last van het geblaf ondervinden, kan de eigenaar gevraagd worden om de hond weg te doen.

Algemene leefgeluiden

- Hakken : hoge hakken en harde zolen klinken erg door op harde vloerbekleding (vooral van toepassing op bewoners van appartementen). U kan dit voorkomen door in huis op uw sokken of schoenen met zachte zolen te lopen.
- Meubelen : tracht uw meubelen op te heffen en niet te verschuiven. U kan eventueel viltjes onder de stoel – en tafelpoten vastmaken.
- Deuren/kastdeuren : door deuren rustig dicht te doen en op trappen niet te rennen of te springen, houdt u rekening met de rust van uw medebewoners.
- Roepen/tieren : hou er rekening mee dat buren hier eveneens last van kunnen ondervinden.

 

Onderhoud

Gemeenschappelijke ruimtes

Hiermee wordt de gemeenschappelijke inkomhal van appartementsgebouwen bedoelt :

In bepaalde appartementsblokken maken de buren onderlinge afspraken over de schoonmaak, in andere blokken regelt Eigen Haard de schoonmaak ervan (waarbij de kosten in de huishuur worden doorgerekend). Wij vragen aan iedere huurder om de gemeenschappelijke ruimtes schoon te houden:

- Zet geen afval/vuilniszakken of ander persoonlijk materiaal in de gemeenschappelijke hal of tellerplaats.
- Laat uw huisdier er geen behoefte doen, gebeurt dit wel eens per ongeluk, ruim het dan onmiddellijk zelf op.
- Neem uw persoonlijke post en reclame steeds onmiddellijk mee.
- Bent u een nieuwe bewoner en moet u samen met de andere bewoners instaan voor het onderhoud, vraag dan aan uw buren hoe de onderhoudstaak verdeeld wordt.

Afval en huisvuil

Laat geen afval rondslingeren en laat uw huisvuil tijdig ophalen. Plaats uw huisvuil pas vanaf 19u00 op de avond voor de ophaling buiten

Hondenpoep

Ruim hondenpoep steeds onmiddellijk op, zowel in uw eigen tuin als op de straat. Denk eraan om bij het wandelen een zakje mee te nemen.